Cel putin cateva surse de informatie pe care le-am parcurs in ultima vreme m-au facut sa ma gandesc la ideea de tranzitie de la verbul a avea la cel de a fi.
Mergand oarecum la extrem pentru a accentua diferentele, 'a avea' defineste comportamentul de consum aproape obsesiv, dominat de ideea de a cumpara si a a avea in posesie obiecte/branduri pe care oamenii si le doresc. Sunt acele lucruri pe care marketingul si reclama le fac responsabile de a-i convinge pe cei care le detin ca prin posesia lor devin altfel, mai cool, mai trendy, mai influenti, mai puternici sau, in extremis, ca viata in sine are mai mult sens. Sau chiar ca are un sens cat de cat.
A poseda obiecte devine scopul unei intregi existente care munceste pentru a castiga destul incat sa isi permita cele mai noi marci. Iar expresia ei maximala, in zona de lux, este aceea a miliardarilor pentru care totul se invarte in jurul ideii de status, de a detine cat mai multe lucruri exclusive, imposibil de obtinut pentru consumatorii obisnuiti.
'A fi' se regaseste in experienta. Nu in posesie, ci in a trai si experimenta. Si incepe sa capete spatiu, in detrimentul lui 'a avea' in mai multe contexte. Si mai ales in contextul actual, dominat de new media, in care consumatorii devin din ce in ce mai puternici si constienti de ce au cu adevarat nevoie. Increderea in branduri scade si cea in recomandarile prietenilor creste, iar cele mai de succes actiuni de marketing nu sunt acelea care incearca sa vanda mai mult ci cele care ofera servicii si valoare adaugata. Oamenii vor trece de la a cumpara mai mult, mai repede, la a experimenta acele branduri care le sunt intr-adevar relevante si adauga mai mult sens propriei vieti.
Si chiar in experienta brandurilor de lux - a trai ca un milionar nu inseamna neaparat a avea avion propriu si o flota de masini - ci a experimenta un lifestyle de milionar. Nu a avea, ci a trai. Nu a castiga neaparat milioane ci a duce o viata de milioane.