vineri, 29 aprilie 2011

Cum strica marketingul lumea si cum are o sansa sa o repare la loc

Daca e o discutie care sa ma prinda serios, atunci hai sa vorbim despre cum ar fi traim o viata "verde", intr-o lume "verde". Asa-i ca suna boring? Pun pariu ca da!

Ecologia, ideea de green si bio nu sunt branduri sexy absolut deloc. Nu le urim, dar nici nu ne atrag prea tare. Nu ne seduc. NU LE CONSUMAM. Nu suficient. Ecologia e o chestie verde pal, usor prafuita, situata intre ideea de medicament pe care ne-o dau produsele organice de la margine de raft si cea de "obligatie" care ne mustreaza (pentru un moment foarte scurt) constiinta cand mai auzim de vreun ONG care planteaza copaci.

O discutie despre ecologie ? Come on... hai mai bine sa vedem ce e cu nunta regala si rochia de mireasa a viitoarei regine, castigatorii de la "Romanii au talent" sau cine cu cine se mai imparte si desparte prin Romania. Din vina marketingului, acest blestem al consumerismului care ne face sa cumparam toate brandurile si produsele posibile si imposibile, ecologia e o fata batrana care nu atrage pe nimeni si la care te uiti cu mila.

Ieri am pierdut vreo cinci ore uitandu-ma la poze pe trendhunter.com. Dar nu ma puteam opri, treceam dintr-o serie de fotografii in alta... Erau poze cu obiecte de arta si fashion realizate din deseuri. Cred sincer ca aici e salvarea lumii. Suna melodramatic, dar eu cred ca suntem la punctul de cotitura catre un viitor care arata ca cel din Walle sau catre unul care aduce macar putin cu lumea din Avatar.

Traim niste vremuri.. intermediare. Viitorul unei omeniri destepte, care consuma rational, isi recicleaza deseurile si isi protejeaza mediul ar putea fi unul superb. Si poate incepe cu faptul ca oamenii incep sa ceara si sa CONSUME produse eco friendly. Sa creeze o industrie cu linii de productie care transforma reciclarea in produse de consum de masa.

Arta din obiecte reciclate e un mod prin care marketingul poate incepe sa isi ceara scuze de la natura, fiindca a umplut-o cu obiecte de care oamenii nu au cu adevarat nevoie. E un inceput in a crea produse pe vrei sa le porti nu doar fiindca sunt eco, ci fiindca sunt cool, superbe, incredibile. Cum sunt cele de mai jos.

Genti din centuri de siguranta reciclate
Designeri: Dana & Melanie Harvey
Genti din ambalaje de dulciuri reciclate
Designeri: Marisa Rey 
 
Lenjerie din cutii de suc reciclate
Designer: Ingrid Goldbloom Bloch


Bijuterii din capace de bere reciclate
Designer: Yaov Kotik
 


Niciun comentariu: