vineri, 6 aprilie 2012

Tine distanta si mainile pe volan!

- Gabi, ma lasi in pace sa conduc? Nu mai imi tot spune ce sa fac! Ce, eu iti fac tie observatii despre cum conduci?
- Mama, te rog tine ambele maini pe volan! Masina trebuie sa aiba stabilitate si sa ai control! Instructorul ala care ti-a zis sa conduci cu o singura mana este un idiot! Trebuie sa poti merge asa in caz de urgenta, dar nu sa fie stil de condus!...

De cand am facut dauna totala cu masina, acum trei ani, fiindca o mana isi rezema cotul pe geam iar cealalta cauta intr-o doara niste fructe confiate intr-o punga langa schimbator, tin ambele maini pe volan si atunci cand trec prin zona cu limitare de viteza la 30. Cotul imi intepeneste, bratele ma dor si umerii mi se blocheaza din cand in cand, dar mainile imi raman punctuale, si nu intarzie dincolo de ora 10 si 10.

Ieri, fiindca m-a apucat un somn teribil in timp ce conduceam - nu adorm decat pe la 3 noaptea iar in loc de espresso strong am apasat cafe late la aparat - a trebuit sa o las pe mama sa conduca. Cand vad insa cum mana dreapta ii intarzie mai mult de 5 secunde pe schimbator, ezitand intre a treia si a patra in timp ce trecem pe langa un tir, soseaua e umeda si masina serpuieste imperceptibil, somnul meu se duce. Iar faptul ca repet obsesiv "tine mainile pe volan" nu ajuta situatia.

- Mama, nu inteleg de ce te superi. Eu, dupa ce mi-ai tocat creierii sa tin distanta fata de cel din fata, ce am facut? Am tinut distanta, ca asa te simti bine si fiindca asa e sigur.

Mama tace. Acum 5 ani, lovise usor spatele masinii din fata cand conducea propria masina. Parte fiindca nu tinuse distanta si parte fiindca franele Peugeot-ului ei fusesera la fel de eficiente sa opreasca rotile ca si armata franceza sa opreasca invazia germana. De atunci, "tine distanta" era regula nr 1 in condus si cuvant de ordine in excursia noastra impreuna.

- Mah, da nu se mai termina tunelul asta?.. adauga dupa cateva secunde.

Azi mama a trecut Alpii catre Elvetia conducand pe serpentine, cu ambele maini pe volanul masinutei mele burdusite cu haine, pantofi, borcane goale de la muraturile trimise de cumnate, cadouri pentru acasa plus doi cozonaci de la doamna care ne-a tinut in gazda vreo trei luni. Ne intoarcem acasa.

Niciun comentariu: