luni, 17 mai 2010

Cum sa traiesti din pasiune

Fac research pentru un articol (care va fi foarte fain :) ) si pe care o sa il public in Biz, daca o sa le placa editorilor. Pana una alta, mie imi place foarte mult perioada de research. Este surprinzatoare, si ca toate lucrurile noi - pe care nu le fac in fiecare zi - imi da un plus de energie. Si ideea ca trebuie sa fac zilnic ceva nou.

De exemplu ...

Acum o saptamana stateam la calculator, la birou. Faceam ce fac de obicei, sar de la un tab la altul pe Firefox. Cand deodata, ping! imi scrie Christian T. pe Facebook. Christian Tirtirau este unul dintre cei despre care scriu in articol. Este canadian de origine romana si timp de ani buni a lucrat in corporatie multinationala in Suedia unde a ajuns repede si bine in pozitii de top management. Pana cand, la un moment dat a plecat. Pe ocean. Cu iahtul. Ca sa strabata marile lumii asa cum faceau vikingii... Si asta face asta de vreo 20 ani.

In timp ce eu scriu in birou, aflu din chat ca el sta acum pe malul oceanului, in barul lui de pe o plaja din Namibia si priveste cum intra regatele in port. Not too bad... Sau, mai tarziu, imi zice cate putin despre traversarea Atlanticului in februarie pe furtuna de 10 grade, despre cum a dormit la marginea craterului unui vulcanul langa un trib de canibali si despre expeditia din Vanuatu impreuna cu fratele sau.

In alta zi, primesc e-mail de la Alin Totorean, alt erou al povestii. Scria cu multe puncte de suspensie, de parca una-doua i se inchidea calculatorul. De fapt i se lua curentul cu totul, in singurul computer cu acces la internet pe o raza de 200 de km de unde era. Alin imi scria dintr-un sat din Etiopia, unde isi incheia ultima expeditie.

Vinerea trecuta l-am cunoscut personal - m-am intalnit si am ascultat vreo 5 ore niste povesti incredibile.... Cea mai soft a fost despre cum l-a muscat un sarpe veninos in India de picior si cum s-a doftoricit singur, fara sa intrerupa filmarile, deoarece avea de terminat un proiect in care filma viata salbatica din India pentru o televiziune din Timisoara... Iar cea mai tare faza a fost cand au venit sa il recupereze cu elicopterul din desertul Australiei. Dupa ce se tarase in genunchi 3 zile fara apa si semnal la telefonul prin satelit. Cum s-a salvat? Traiasca Vodafone!... In a treia zi, a gasit semnal doar la aceasta retea in desert, dupa ce telefoanele profesioniste o dadusera in bara. Ma intreb daca Vodafone stie ce oportunitate de PR a fost acolo. La intoarcerea lui, 50 de ziare si Tv-uri au scris despre expeditia in desert la conferinta de presa. :)

Pe Alex Gavan il stie toata lumea.. Si el apare in articol. Tocmai i-am vazut 3 filme de pe Facebook in care comenteaza  cu respiratia intretaiata momentul cand atinge varful a 3 optmiari din Everest :) Il stiu pe Alex de cand eram la marketing la revista Biz si el in Aiesec unde facea PR pentru organizatie. Si atunci, ca si acum, i-am admirat perseverenta :)

Ce au in comun oamenii acestia si de ce apar in Biz ? Toti trei (plus Dumitru care face proiectul ARCA) isi bazeaza existenta pe pasiune si din acest motiv au un grad de libertate care pare inaccesibil oamenilor cu o viata normala. Au iesit din sistem, din care au facut parte la un moment dat. Sunt in afara si, cumva, deasupra lui. Au reusit sa isi gaseasca surse de finantare care sa le intretina pasiunea. Ca sa poata trai din ea. Si sunt exponentii unui trend, numit potentialism, care incepe sa se manifeste timid si in Romania de ceva vreme.

Articolul a pornit de la un interviu exclusiv cu Tim Feriss, autorul bestseller-ului 4HourWorkWeek si cel care a introdus termenul de lifestyle design. La acesta am vrut sa adaug oameni cunoscuti, din Romania, care mi se pare ca se regasesc ca poveste personala in acest pattern. Si ce am gasit mi s-a parut FOARTE FOARTE fain. Hope u enjoy the article..

Niciun comentariu: