miercuri, 26 ianuarie 2011

De ce nu o sa mestec guma in Singapore

Ieri faceam un mic research inainte de excursia mea din Asia, care se apropie. Si cum prima destinatie e Singapore, am inceput cu asta. Citesc despre cat de bine le merge, cat sunt de civilizati si unde sa mananc o ciorba traditionala. Deodata, imi apare in fata fraza:

"... contrary to what has sometimes been misreported, the use or importation of chewing gum is subject only to fines; it is not and has never been a caneable offence"

Aproape ca-mi inghit guma de mestecat. Say whaaat??.. "A caneable offence" inseamna infractiune care se pedepseste cu bataie in spatiu public si care, lucky me!, nu se aplica daca te prind ca mesteci guma pe strada.  Citesc - si ma crucesc - despre contradictiile unei tari aflate in topul celor mai dezvoltate economii din lume in care pedepsele corporale publice sunt aplicate ca regula in inchisori, armata si scoli. Well, se pare ca esti pasibil de pedeapsa cu bataie - nu oricum, cu nuiaua de ratan - pentru o serie de peste 40 de infractiuni care variaza de la viol si jaf la vandalism si prelungirea sederii dupa data de expirare a vizei... Clar ca dupa 3 zile n-or sa mai vada din mine decat praful in urma trenului pe care il iau spre Kuala Lumpur!..

O tara aflata in top 5 al calitatii vietii nu numai ca nu condamna tortura in prevederile legislative, dar nici macar nu o defineste, nu o include in niciun fel! In acelasi timp, este una dintre natiunile cu cea mai mica rata a coruptiei din lume... La cele patru milioane de locuitori din Singapore, au cea mai mare rata a executiilor si pedepselor cu moartea raportate la populatie din lume. Aplicata in proportie de 80% la traficul de droguri si in proportie de 15% la nonrezidenti. In acelasi timp, e locul cu una dintre cele mai mici rate ale criminalitatii. Sunt pedepsele corporale cel mai bun mod in care se intretine un set de reguli la care sa adere o comunitate? Poate fi frica principalul motivator al unui comportament civilizat?

Se pare ca si cu copiii "se da jos militaria jos din pod" foarte des.. O bataia cu nuiaua aplicata in fata intregii scoli de catre director e la ordinea zilei daca te prinde ca fumezi sau ca te porti urat cu fetele (aici au dreptate :P). Citesc pe blogurile de expati din Singapore dialoguri intre acestia si parintii locali. Se pare ca faptul ca in UK sau SUA - unele dintre cele mai permisive civilizatii - ratele mari ale  criminalitatii in randul tinerilor si numarul crescut de infractiuni al celor sub 18 ani justifica, prin comparatie, modul in care ei inteleg sa isi educe copii. Ei aplica acest tratament copiilor lor si ii pregatesc pentru acelasi gen de experiente pe care le pot avea mai tarziu in societatea in care traiesc.

Pentru mine socul cultural a inceput. Si e cu atat mai mare cu cat puteam asocia acest gen de tratament cu tari mai putin dezvoltate, sau recunoscute global pentru practici violente, cum sunt Arabia Saudita sau Afghanistan. Surpriza vine din paradoxul creat de o economie spectaculoasa si o civilizatie impecabila intretinuta cu metode care atenteaza la drepturile omului. More to come, de la fata locului. (Unde sper sa nu imi pice, din greseala, vreo scama pe trotuar..)



Un comentariu:

radu spunea...

este ilegal si sa scuipi sau sa arunci hirtii pe strada :)